Saturday, 29 July 2017

Cuti- Cuti Malaysia : Taman Ular Ulu Bendul, Negeri Sembilan

UPDATED 11 MARCH 2018

Taman Ular Ulu Bendul terletak di Jalan Seremban- Kuala Pilah, Negeri Sembilan merupakan salah satu daya tarikan pelancong tempatan  dan juga luar negara.  Terletak berhampiran Gunung Angsi yang menjadi lokasi para pencinta alam semulajadi, taman ular ini menyediakan info-info dan pameran reptilia hidup dan beberapa species avians/burung untuk tatapan umum. 

Berkonsepkan mini zoo, anda pastinya akan berasa teruja apabila dapat melihat sendiri secara dekat hidupan-hidupan reptilia ini yang pastinya akan mengubah persepsi anda tentang kewujudan mereka. 

Untuk sampai ke sini, anda bole menggunakan HIGHWAY PLUS - Exit Senawang dan terus menghala ke KUALA PILAH. Atau anda boleh menggunakan HIGHWAY LEKAS-EXIT KUALA PILAH.

Landmark terbaik adalah Hutan Lipur Ulu Bendul yang menjadi tumpuan rekreasi di hujung minggu mahupun cuti sekolah. 

Bagi mereka yang ingin bermalam, boleh menginap di chalet-chalet yang telah disediakan oleh Jabatan Hutan Kuala Pilah di talian 06-4811036. Anda hanya perlu booking terlebih dahulu sebelum datang ye. Boleh rujuk post sebelum ini :

http://miralittlehobby.blogspot.my/2015/03/jom-cuti-cuti-negeri-sembilan-hutan.html


Namun, rate/kadar sewa telah berubah mengikut ketetapan jabatan ye.

p/s : direct call Pejabat Hutan Kuala Pilah ye, jangan la gigih call sy, sy cuma berkongsi info sahaja. Harap baca detail post sampai habis ye.

Berwajah baru dah taman ular ni. Cantikkan signage ni.

Ni update terbaru jugak tapi betul-betul tepi jalan utama nak masuk. Bukan dekat main entrance taman ular.


Ni kira macam tempat bergambar pun boleh, tempat santai pun boleh sebab nak sampai atas ni jenuh mendaki dlu. 



Ruang pameran berkaca. Please do not knock the glass or provoke the snakes ok ?

Anaconda house !!

Dulu sni rumah ular sawa besar tapi kita dah pindah dorang naik cage atas.

Boardwalk top to avians cages








Yellow Anacondas



Yellow Anaconda. Bukan mcm dlm movie tu tau, yg tu Green Anaconda

Front view



Stairs to jambatan gantung





Arkib/ Gallery ni tempat pameran ular-ular awet. 










No comments:

Post a Comment